wtorek, 2 grudnia 2014


Thanksgiving  Day

 

 

                        23 listopada 1789 roku pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych George Washington ustanowił Święto Dziękczynienia. Obchodzone jest ono w każdy czwarty czwartek listopada.

Święto Dziękczynienia zawdzięcza swój początek pielgrzymom, którzy na słynnym statku Mayflower przypłynęli jesienią 1620 roku do wybrzeży Cape Cod i na terenach dzisiejszego stanu Massachusetts założyli kolonię Plymouth. Jesienią następnego roku, po przetrwaniu ciężkiej zimy, która zabiła ponad połowę pielgrzymów, wspólnie z Indianami obchodzili rodzaj dożynek, dziękując Bogu za przeżycie i pierwsze obfite zbiory. Stąd na stole lokalne przysmaki: indyk, kukurydza i ciasto z dyni. Takie jest też, z nieznacznymi modyfikacjami, współczesne menu kolacji na Dzień Dziękczynienia.

 

 

 

 

Najbardziej amerykanskie ze swiat.


                 Większość amerykanów spędzi je z rodziną i przyjaciółmi. Na stole królować będzie indyk. Jedną ze świątecznych rozrywek będą zakupy.

W odróżnieniu od Bożego Narodzenia, Święto Dziękczynienia obchodzą wszyscy Amerykanie niezależnie od wyznawanej religii. Pieką Indyka, gromadzą się przy stole i zjadają ogromne ilości jedzenia. Dziesiątki milionów Amerykanów przemierzają kraj by zjeść obiad z najbliższymi. Na stole pojawiają się tradycyjne potrawy - oprócz indyka - szynka, makaron z serem, fasolka, placki i sos żurawinowy.

                 Tradycją Święta Dziękczynienia jest ułaskawienie indyka przez prezydenta. W środę Barack Obama darował życie dwóm ptakom.

                Tradycją Święta Dziękczynienia jest wspólne oglądanie meczów futbolu amerykańskiego. Tym razem jednak wielu Amerykanów uda się na zakupy bowiem szereg sklepów już w czwartek rozpocznie doroczne wyprzedaże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz