Thanksgiving Day
23 listopada 1789 roku pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych
George Washington ustanowił Święto Dziękczynienia. Obchodzone jest ono w każdy
czwarty czwartek listopada.
Święto Dziękczynienia
zawdzięcza swój początek pielgrzymom, którzy na słynnym statku Mayflower przypłynęli jesienią 1620 roku do
wybrzeży Cape Cod i na terenach dzisiejszego stanu Massachusetts założyli
kolonię Plymouth. Jesienią następnego roku, po przetrwaniu ciężkiej zimy, która zabiła ponad połowę pielgrzymów, wspólnie z Indianami obchodzili rodzaj dożynek,
dziękując Bogu za przeżycie i pierwsze obfite zbiory. Stąd na stole lokalne
przysmaki: indyk, kukurydza i ciasto z dyni. Takie jest też, z nieznacznymi modyfikacjami,
współczesne menu kolacji na Dzień Dziękczynienia.
Najbardziej amerykanskie ze swiat.
Większość amerykanów spędzi je z rodziną i przyjaciółmi. Na stole królować będzie indyk. Jedną ze świątecznych rozrywek będą zakupy.
W odróżnieniu
od Bożego Narodzenia, Święto Dziękczynienia obchodzą wszyscy Amerykanie
niezależnie od wyznawanej religii. Pieką Indyka, gromadzą się przy stole i
zjadają ogromne ilości jedzenia. Dziesiątki milionów Amerykanów przemierzają
kraj by zjeść obiad z najbliższymi. Na stole pojawiają się tradycyjne potrawy -
oprócz indyka - szynka, makaron z serem, fasolka, placki i sos żurawinowy.
Tradycją Święta Dziękczynienia
jest ułaskawienie indyka przez prezydenta. W środę Barack Obama darował życie
dwóm ptakom.
Tradycją Święta Dziękczynienia
jest wspólne oglądanie meczów futbolu amerykańskiego. Tym razem jednak wielu
Amerykanów uda się na zakupy bowiem szereg sklepów już w czwartek rozpocznie
doroczne wyprzedaże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz